Teràpia Gestalt

La Teràpia Gestalt pertany a la psicoteràpia humanista i va ser creada en la dècada dels 40 per Fritz Perls (1893-1970), reconegut metge, psiquiatra i psicoanalista alemany. Integra allò científic, acadèmic, artístic i social.

Es caracteritza per estar orientada tant a la resolució de símptomes, conflictes i dificultats, com al desplegament del potencial humà, que tendeix a l'autorealització, la capacitat de desenvolupar-se òptimament amb actituds saludables, de creixement, creativitat, i goig davant la vida. S'orienta al veritable autoconeixement, a que les persones puguin anar aprenent a ser el que realment són, integrant totes les seves parts i responsabilitzant-se del seu propi procés i estar en el món, assumint el seu compromís d'existir.

En el procés gestàltic de teràpia anem millorant el nostre funcionament, arribant a una major consciència, presència, autenticitat i autoajuda; reapropiant-nos de la nostra vida i de la capacitat d'autorealització. Aprenem a reconèixer el que és propi i el que és aliè, a adonar-se d'un mateix i de l'altre alhora, augmentant l'habilitat d'establir relacions satisfactòries amb l'entorn.

Segons com ens relacionem amb nosaltres mateixos i el nostre entorn, estem forts i equilibrats o bé ens interrompem, perdent vitalitat i acumulant assumptes sense resoldre (més o menys conscients) que distorsionen la nostra percepció i entorpeixen la nostra vida actual. Es tracta doncs també, de poder processar i integrar el viscut, per poder afrontar les situacions presents com actuals i reals, lliures de càrrega de situacions passades inconcluses.

A les sessions terapèutiques es treballa amb l'Aquí i l'Ara: 'Hi ha un present del present, un present del passat i un present del futur.' [Sant Agustí]. I es fa de manera experiencial i viscuda. La Teràpia Gestalt està dins de les teràpies psicoemocionals i corporals. Atén al nivell Mental, Emocional, i Corporal (sensorial i motor) de la persona. També es treballa amb els Somnis quan pertany. Es dóna més importància al "com" i al "per a què" que al "perquè".

El terapeuta gestàltic té la funció de guiar, acompanyar, facilitar que el pacient s’adoni de com ell mateix crea la seva vida i pot actuar-hi, i per tant madurar i autorealitzar-se.

 

 

 

No dejes que termine el día sin haber crecido un poco,
 sin haber sido feliz, sin haber aumentado tus sueños.

No te dejes vencer por el desaliento.

No permitas que nadie te quite el derecho a expresarte,

que es casi un deber.

No abandones las ansias de hacer de tu vida algo extraordinario.

No dejes de creer que las palabras y las poesías
 sí pueden cambiar el mundo.

Pase lo que pase nuestra esencia está intacta.

Somos seres llenos de pasión.
 La vida es desierto y oasis.

Nos derriba, nos lastima,
 nos enseña, 
nos convierte en protagonistas
de nuestra propia historia.

Aunque el viento sople en contra,
 la poderosa obra continúa:

Tu puedes aportar una estrofa. 
No dejes nunca de soñar,
 porque en sueños es libre el hombre.

No caigas en el peor de los errores:
 el silencio.

La mayoría vive en un silencio espantoso. 
No te resignes. 
Huye.

"Emito mis alaridos por los techos de este mundo",
 dice el poeta.

Valora la belleza de las cosas simples.

Se puede hacer bella poesía sobre pequeñas cosas, 
pero no podemos remar en contra de nosotros mismos. 


Eso transforma la vida en un infierno.

Disfruta del pánico que te provoca
tener la vida por delante.
 Vívela intensamente,
 sin mediocridad.

Piensa que en ti está el futuro
 y encara la tarea con orgullo y sin miedo.

Aprende de quienes puedan enseñarte.


Las experiencias de quienes nos precedieron, 
de nuestros "poetas muertos",


te ayudan a caminar por la vida.

La sociedad de hoy somos nosotros:
 Los "poetas vivos".


No permitas que la vida te pase a ti sin que la vivas ...

 

Poema atribuït a WALT WHITMAN

 

 

 

ENLLAÇOS

 

Donat que la Teràpia Gestalt s'ha vist sovint desvirtuada, segons el meu punt de vista degut a una mala interpretació dels seus principis i el seu conseqüent mal ús, poso aquí l'enllaç a l'escola on m'he format, la qual per a mi és referència del treball més exquisit que per ara he vist en Gestalt. Si cliqueu al dossier, podreu llegir més profundament sobre la línia de l'escola: 

· Aula Gestalt - Escola del Taller de Gestalt de Barcelona